четверг, 14 июля 2011 г.

Райдугони. Веселковий сон

Сіяніка Антон. Райдугони та Маленький Сонько / пер. з рос. В. Марченко. – К.: Глоуберрі Букс, 2010. – 36 с.
Різнокольорові чудовиська з обкладинки – знайомтеся, це Райдугони. Усміхнені райдужні дракони запрошують дітей та їхніх батьків на планету Дра-Дра, де вони готові навчити дитину кольорам веселки, англійській мові, дружбі й розумінню того, що наяву безперечно цікавіше, аніж у найвеселковішому сні.
Автор казки, Антон Сіяніка, та видавництво Глоуберрі Букс пропонують оригінальний підхід до банальної проблеми вивчення кольорів. Альтернатива завченому з дитинства «каждый охотник желает знать, где сидят фазаны» є! Це світ семи братів-райдугонів, побачити котрих можна тільки уві сні. Ілюстрації виконані українськими мультиплікаторами Костянтином Федоровим та Світланою Мороз, переклад на українську та англійську мови представлений Валентиною Марченко. Це подарункове повнокольорове видання було номіноване на звання «Найкраща дитяча книга року» за версією Всеукраїнського рейтингу «Книга року – 2010».
Книга розрахована на дітей трьох-п’яти років, однак англійську версію, здається, краще сприймуть діти шкільного віку, ті, хто сам уже вміє читати іноземною мовою, адже ілюстрацій біля англійських розділів замало: зображені лише картиночки-символи Райдугонів, роздивлятися маленьким допитливцям нічого… Можливо, видавництво робить ставку на інтерактивний варіант тексту для iPad, в якому книга озвучена саме англійською?
Відзначимо розмах кольорової фантазії казки в її українській версії: у кожного Райдугона є свій веселковий замок, в котрому діє закон певного кольору. Перший, з ким знайомиться головний герой книжечки, маленький хлопчик Сонько, – Червоний Райдугон – м’язистий велетень із крилами, хвостом, рогами і пекельним кольором шкіри – спочатку видається Сонькові страшним, однак широка посмішка й дружнє вітання переконують, що зовнішність залежить від «характеру» кольору. Так, червоний сприймається нами як енергійний, жовтий – веселий, зелений – гармонійний…
Ідея єдності в загальній справі – провідна думка книжки. Хто з семи кольорів найважливіший – питання абсолютно нецікаве для людей, котрі заснули й потрапили на планету Дра-Дра, адже їм важливо повернутися Веселковим мостом назад, у свої ліжечка й до своїх щоденних клопотів. «Who is the Boss?» – абсурдне питання вигаданого світу… Звичайно, казковий happy-end, не змусить себе чекати, брати-райдугони усвідомили, що разом вони – сила. Маленький Сонько допоміг їм помиритися й допоміг собі вибратися з першого свого сну з дорослими проблемами.
Дійсно, ця історія зацікавить діток, і стане в нагоді батькам, адже допоможе зрозуміти особливості – навіть «особистості» – кольорів; розвинути фантазію та спонукати до гри після її прочитання. Крім того, батькам буде кого цитувати, коли їм доведеться витягувати з теплих ліжечок своїх рідних «соньків», котрі кажуть, що заблукали уві сні й не змогли вчасно повернутися.
Борщ Світлана
http://vsiknygy.net.ua/shcho_pochytaty/11048/

Ключевые слова: Антон Сияника, Радугоны, Антон Сіяніка, Райдугони, Anton Siyanika, Rainbow Dragons, новые книги для детей, нові книги для дітей, новые детские книги, нові дитячі книги, новые сказки для детей, нові казки для дітей, новые детские сказки, нові дитячі казки.

Комментариев нет:

Отправить комментарий